dimarts, 19 de gener del 2016

Noves activitats creatives sobre el Tirant

Una vegada llegida la novel·la del Tirant lo Blanc en la versió de l'editorial Vicens Vives, ens encaminem cap a les activitats creatives. Ací teniu deu propostes per fer individualment o en parella. Si us ve al cap una altra proposta diferent, plantegeu-la a classe. Divendres, 5 de febrer, serà la data límit per presentar un d'aquests treballs.
  1. Ressenya del llibre (seguint l'esquema i forma explicats a l'enllaç) llegida a classe o lliurada en àudio (format mp3), o vídeo gravat amb el mòbil (en pantalla horitzontal!), amb la vostra explicació. Si voleu escoltar-ne exemples, cliqueu a l'enllaç. En vídeo, els alumnes de Batxillerat feren aquestes altres ressenyes amb mòbil sobre un mateix llibre.
  2. Booktràiler del llibre en un vídeo d'un a dos minuts. Aquest el podeu fer entre dos companys de classe. Pot ser elaborat amb veu en off o amb text escrit al peu de les imatges, però sempre amb música de fons i fotos o fragments de vídeo propis, però també trobats a internet i remesclats, sempre al·lusius a l'argument del Tirant, a moments destacables de l'obra, però sense contar-ne el final. Ha de tenir títols de crèdit amb la informació següent: Booktràiler de Tirant lo Blanc, autors del vídeo (???), títol de la música (???), procedència de les imatges (???), data, etc.  Ací teniu algun exemple:
    1. Els jocs de la fam
    2. Terra baixa (però sense contar el final)
    3. El libro de los portales
    4. Dos velas para el diablo
  3. Elabora una notícia periodística, amb titular, subtitular, entradeta, cos de la notícia, fotografia i peu de foto... Et suggerim dos títols: "Tirant arriba a Constantinoble amb un gran exèrcit" o bé "Tirant venç els turcs i allibera Constantinoble."  Utilitza les dades de la novel·la per a redactar la informació. Presenta-la maquetada com si fóra una pàgina de diari.
  4. Fes una entrevista, per a una revista militar, al Capità General de l’Imperi Grec. Descriu el lloc de trobada, què pretens esbrinar amb les preguntes. Recrea un diàleg /entrevista que ens ajude a aprofundir en la comprensió del personatge, Tirant, en les causes d'algunes actuacions. Escriu el titular, la introducció, les preguntes i les respostes. Introdueix una foto / imatge de l'entrevistat amb un peu explicatiu. Fes una breu conclusió per acabar l'entrevista i dóna les gràcies a l'entrevistat. (Format escrit, maquetat com en una revista o bé en àudio o vídeo) (Clica ací per a llegir algunes orientacions).
  5. Fes una entrevista de societat a una dama de la cort de Constantinoble. Es podria publicar a l'Hola o al Semana. Tema: gustos, la moda, els cavallers estrangers, les festes de Londres, els ecos de societat (boda de Tirant i Carmesina, etc.) Segueix els consells de l'activitat anterior.  (Format escrit, maquetat com en una revista, en àudio, en vídeo)    
  6. Redacta una carta d’amor, l'enunciador/a de la qual siga un membre de la parella que vulgues: Felip / Ricomana, Tirant Carmesina, Estefania / Diafebus, Emperadriu / Hipòlit, La Viuda Reposada / Tirant, ... Has d'utilitzar el llenguatge d'època i esmentar algunes circumstàncies de la novel·la. (Un full manuscrit o un document àudio / vídeo en bona qualitat). 
  7. Assumeix que ets un dels personatges de la novel·la. Escriu una carta a Joanot Martorell parlant-li del destí que t'ha reservat en l'obra. Mostra-li la teua conformitat o disconformitat. No oblides introduir-hi fragments de la novel·la com a arguments. (Un full manuscrit / mecanografiat o un document àudio / vídeo en bona qualitat).
  8. Fes un còmic basat en un capítol o escena de la lectura, etc. La tècnica del còmic la vam practicar a 2n ESO amb l'Odissea, i no et deu resultar difícil aquesta proposta. Pots fer servir l'aplicació en línia PIXTON de creació de vinyetes i còmics si no vols dibuixar amb les teues mans. Presenta el treball en 9 vinyetes almenys i en DIN A3 o cartolina com a mínim.
  9. Com a lector/a de la novel·la, redacta una carta a un dels personatges del Tirant o bé al mateix autor. Mostra-li les teues impressions, discrepàncies, acords, estranyeses, emocions, etc. sobre la seua caracterització, les decisions que ha pres, les maneres d'actuar... (esmentant fragments concrets de la novel·la).
  10. Fes un vídeo amb la tècnica d'Stop Motion sobre el Tirant. Només per a experimentadors que disposen de més temps..